Morild-logo

Reklame-blok

Følg os på Facebook og få de seneste nyheder....
horshauge.dk - Morildbogen

Fakta om Morilds bynavn

Morild (Noctiluca scintillans)

 
Morild eller Noctiluca scintillans som det retteligt kaldes er en alge der findes i særligt næringfyldt vand og den henter således sin energi fra dette vand og solen.

Af lysgivende alger er Noctiluca scintillans den udbredte i Norden og i stand til, at fremkalde det næsten overnaturlige lys også kendt om Morild. Algen trives bedst i temperaturer omkring de 18-20 grader idet dette bevirker mange alger og dermed et større lysshow.

Den største chance for, at opleve dette naturfænomen er om aftenen eller natten på en lun august dag. Lyset sættes i gang af bevægelser og kan tegne lysspor efter sig ved at vandet brydes. Morild fænomenet hvor det virker som om vandet lyser og glimter kan opstå af sig selv eller ved menneske- eller dyreskabte bevægelser. Nogle Morild eller Noctiluca scintillans fænomener har været så kraftige, at de kunne opfanges fra rummet.

Selve fænomenet er en kemisk reaktion mellem stoffet luciferin, ilt og enzymet luciferase. Hvorfor algerne produrer det når vandet brydes er endnu uklart.

Tidligere lokale generationers oplevelser med naturfænomenet Morild


Ifølge citater i Morild Bogen af gårdejer Jens Nielsen, Morild oplevede tidligere generationer i området naturfænomenet Morild eller Noctiluca scintillans i mosen og selve bynavnet Morild stammer således fra disse fænomener. (Hele bogen kan frit læses på www.horshauge.dk under menu punktet Morild bogen.) 

"Morild ligger smukt med bakkedragene mod nord som et sikkert rygstød,og moser og engdragene mod syd, hvor ud over der er en vid udsigt og hvorfra Morild og egnen har sit navn .

I fordumstider var mosen mere fugtig og sumpet, end den er i dag, så i lune og fugtige sommeraftener og nætter kunne opstå Mor - ild, der ses som en natlig lysen som skyldes mikroskopiske organismer, der vel er en slags selvlysende bakterie eller mider som opstår og muligvis kommer drivende udover kær og sumpede moser.
Gamle mennesker har fortalt hvordan de en sommeraften var kørt i mosen for at hente et læs tørv, da det pludselig trak op til uvejr, og de ville da skynde sig hjem, da blev både de og hestene overbegjort af Mor-ild. Hue, jakke og hestenes manker lyste som glødende ild, og jo mere de strøg og børstede for at få det af, jo værre blev det, først da de kom under tag var det væk." 

Se herunder foto og video af fænomenet Morild eller Noctiluca scintillans som det også kaldes.


morild-Noctiluca-scintillansFodnote: Se også dansk Wikipedia om fænomenet